Popularność kuchni bliskowschodnich w Polsce od kilku lat wzrasta, a sieć restauracji Sphinx, jak zwykle trzyma rękę na pulsie. Jako jedni z pierwszych na polskim rynku zaczęliśmy serwować znane między innymi z kuchni libańskiej pyszne danie shoarma (po turecku „szawarma” oznacza „obracający się”) - soczyste grillowane kawałki mięsa, przyprawione przez nas aromatyczną mieszaniną szesnastu bliskowschodnich ziół. Podobnie jak w Turcji, u nas shoarmę nazywa się zwyczajowo zamiennie kababem. Shoarma z dowozem jest dostępna w kilku wersjach: klasyczna, ostra i delikatna. Towarzyszą jej nieodłączne sosy i wypiekana na miejscu – pusta w środku a złocista na zewnątrz bułka pita. Kebab z dowozem podawany jest także z frytkami, ryżem lub ziemniakami w mundurkach z masłem czosnkowym i w towarzystwie pełnych świeżych warzyw surówek albo do wyboru: z gotowanymi warzywami i sakiewką gotowanych warzyw. Grillowane kawałki mięsa można zamówić również z aksamitnym hummusem pełnym sezamowego sosu tahina i tradycyjną sałatką libańską tabbouleh z pomidorami, czerwoną papryką, natką pietruszki, kaszą bulgur i innymi dodatkami. Sphinx zadbał o to, aby w menu z dowozem znalazły się najbardziej charakterystyczne i najsmaczniejsze dania kuchni libańskiej. Dlatego nie brakuje dużego wyboru mezze – pysznych mięsnych i wegetariańskich przekąsek, bez których w Libanie nie może odbyć się żadna impreza. Prócz hummusu i tabbouleh polecamy na dowóz aromatyczny falafel z ciecierzycy z ziołami, zielone oliwki, sos tahina, ostrą paprykową pastę harissa, sos jogurtowo-miętowy i bułki pita. Mamy też coś dla fanów mielonego aromatycznego mięsa – libańska kofta ze świeżego wołowego mięsa nadziana na specjalne patyczki. Jest przyprawiona unikalną mieszaniną libańskich ziół, które specjalnie dobrali nasi kucharze. Sphinx oferuje jedzenie na dowóz w takich miastach jak Warszawa, Łódź, Poznań, Wrocław, Katowice i Rzeszów.